14/6/2024
6/14/2024

Houd uw handen schoon : bescherm uw bewoners dankzij een omgeving met weinig besmetting

In de dagelijkse drukte van rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen telt elke geste in de strijd tegen de overdracht van infecties. Van alle essentiële handelingen voor de gezondheid van uw bewoners neemt handhygiëne een elementaire plaats in. De WGO promoot vijf richtlijnen inzake handhygiëne in de gezondheidszorg :

  • Vóór elk contact met een patiënt,
  • Voor schone of invasieve handelingen,
  • Na elk contact met een patiënt,
  • Na contact met biologische vloeistoffen,
  • Na contact met de omgeving; Ter bescherming van de zorgverlener en de omgeving.

Deze laatste richtlijn moet zeker worden ontwikkeld in woonomgevingen waar het soms moeilijk is om een evenwicht te vinden tussen de activiteiten van het sociale leven en de strikte regels om infecties te voorkomen.

De 'sociale' richtlijnen voor handhygiëne zijn in deze context minstens even prioritair en moeten zeker in acht worden genomen :

  • Na een toiletbezoek
  • Voor en na het eten
  • Als uw handen vies zijn
  • Na snuiten, niezen en hoesten
  • Als u een plek waar een kwetsbare persoon verblijft, of zijn omgeving betreedt of verlaat

Waarom is dit zo belangrijk ?

De omgeving waarin mensen leven, is een potentiële broedplaats voor micro-organismen. Op de oppervlakken van bijvoorbeeld bedhekken en nachtkastjes, maar ook op voorwerpen uit het dagelijks leven kunnen ziekteverwekkers vrij spel krijgen.  

Sociale activiteiten zoals samen eten, bezigheidstherapie of fysiotherapie, waarbij de bewoners voorwerpen hanteren en uitwisselen en direct contact met elkaar hebben, verhogen het risico op besmetting.

In een context waar veel bewoners cognitieve problemen hebben en/of moeite hebben om hun biologische vloeistoffen onder controle te houden, nemen de risico's van oppervlaktebesmetting toe.

Als oppervlakken dagelijks worden gereinigd en/of ontsmet, dan heeft dat gevolgen voor de eliminatie van de ziektekiemen; dat effect hangt van het type van ziektekiemen, waarvan sommige lang in een omgeving kunnen overleven. Dat sommige bacteriën, virussen en schimmels lange tijd en soms zelfs vele maanden kunnen overleven, werd reeds aangetoond, bijvoorbeeld voor stafylokokken (inclusief MRSA), enterokokken (Clostridium difficile, enterobacteriën, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa enz.), ademhalingsvirussen (RSV enz.) en virussen die gastro-enteritis veroorzaken (Rotavirus, Norovirus).

Oppervlakken kunnen ook snel opnieuw besmet raken, vooral door de handen, waardoor de strijd tegen ziektekiemen een niet-aflatende uitdaging is.

Het secundaire doel bestaat er dan ook in om deze nieuwe besmetting te voorkomen, onder meer dankzij een goede handhygiëne.

Hoe geschiedt de overdracht ?

Micro-organismen kunnen langdurig op een oppervlak overleven en door eenvoudig contact worden overgedragen op kwetsbare bewoners. Handen en handschoenen worden zo potentiële vectoren voor de overdracht van ziektekiemen op andere bewoners, waardoor ieders gezondheid in gevaar komt.

Wat is de oplossing ?

Het antwoord is eenvoudig : handhygiëne.

Door de richtlijnen van de WGO te volgen, kan elk personeelslid, elke bewoner en elke bezoeker ertoe bijdragen dat het risico op besmetting verkleind wordt. Het is van cruciaal belang dat alle betrokkenen regelmatig en op de juiste momenten de door de WGO bepaalde regels voor handhygiëne toepassen.

Het personeel moet deze strenge praktijk niet alleen zelf toepassen, maar ook de bewoners ertoe aanzetten om regelmatig hun handen te wassen, en hen hierbij ondersteunen.

Samen kunnen we onze bewoners beschermen

Uiteindelijk hangen de gezondheid en het welzijn van onze bewoners af van ieder van ons. Door een strikte handhygiëne toe te passen verbinden we ons ertoe om aan mensen die ons hun kostbaarste bezit hebben toevertrouwd - hun gezondheid - een veilige en gezonde omgeving aan te bieden.

Télécharger le document